Tuesday، ۲۰ Shahrivar ۱۴۰۳
ارزیایی دقیق و عینی مهارت های بالینی به عنوان یکی از مهمترین جنبه های آموزش بالینی دانشجویان دوره دکتری عمومی پزشکی تلقی می گردد. لذا علاوه بر امتحانات و ارزیابی های پایان بخش های بالینی, در اواخر مرحله کارورزی, آزمون صلاحیت های بالینی با هدف ارزیابی توانمندی ها و حداقل های یادگیری مهارت های بالینی مورد انتظار دانشجویان دوره دکترای عمومی رشته پزشکی انجام می شود.
گردآوری مطالب این آئین نامه توسط تیم دکترهای خوب دکتر علی حسین زاده انجام شده است سایت صلاحیت بالینی ما را با دوستان خود به اشتراک بگذارید با تشکر از زحمات شما
ماده ۱: آزمون صلاحیت های بالینی به صورت هم زمان و متمرکز در مراکز واجد صلاحیت برگزاری آزمون در کلان مناطق آمایشی منتخب کشور برگزار می شود. این مراکز بر اساس استانداردهای مصوب هیات بورد پزشکی عمومی و توسط دبیرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی اعتبار بخشی خواهند شد.
ماده ۲: تقویم سالیانه زمان بندی برگزاری آزمون در فواصل هر سه ماه یک بار (در سال چهار بار) توسط دبیرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی تعیین شده و توسط مرکز سنجش آموزش پزشکی به دانشگاه ها اعلام می شود.
تبصره ۱- معاونت های آموزشی دانشگاه های برگزار کننده آزمون موظف هستند آمادگی خود را یک ماه قبل از برگزاری آزمون به دبیرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی اعلام نمایند.
تبصره ۲- دبیرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی در صورت ضرورت می تواند علاوه بر چهار نوبت اعلام شده توسط مرکز سنجش آموزش پزشکی, اقدام به برگزاری آزمون میان دوره, حداکثر دو نوبت در سال نماید.
ماده ۳: کارورزان حداقل ۱۰ ماه بعد از شروع دوره کارورزی خود می توانند در آزمون شرکت نمایند.
لازم است اسامی کارورزان واجد شرایط و متقاضی شرکت در آزمون, از طرف معاونت آموزشی دانشگاه محل تحصیل دانشجو به معاونت آموزشی دانشگاه محل برگزاری آزمون اعلام گردد. کارورزان می توانند تا یک هفته قبل از برگزاری آزمون» انصراف خود را از شرکت در آزمون به طور کتبی به دانشکده محل تحصیل خود اعلام نمایند. عدم حضور داوطلب در آزمون بدون اعلام انصراف کتبی در مهلت مقرر, به منزله غیبت تلقی می گردد.
تبصره ۱-هر بار غیبت در آزمون معادل یک بار شرکت در آزمون محسوب خواهد شد.
تبصره ۲- در صورت سه نوبت مردودی یا غیبت در آزمون صلاحیت باليني داوطلب ملزم به گذراندن دو ماه دوره تکمیلی کارورزی با اولویت بخش های ماژور پزشکی می باشد که تعیین آن با تشخیص معاونت آموزشی دانشکده پزشکی محل تحصیل داوطلب بر اساس تحلیل نتایج آزمون و تعیین نواقص آموزشی هر داوطلب می باشد.
ماده ۴: دانش آموختگان دوره دکتری عمومی پزشکی که متقاضی دریافت گواهی قبولی در آزمون صلاحیت بالینی می باشند. می توانند در آزمون صلاحیت بالینی در یکی از دانشگاه های برگزار کننده آزمون شرکت نمایند.
ماده۵: دانشجویان دوره دکتری عمومی پزشکی در محدوده مهلت سنوات قانونی تحصیل دردوره دکتری عمومی پزشکی بایستی در این آزمون شرکت و گواهی قبولی را دریافت نماید.
ماده ۶: آزمون صلاحیت بالینی به روش ساختارمند عینی OSCE با تاکید بر مهارت های برقراری ارتباط مهارت های بالینی مراقبت بیمار (تشخیص,درمان ,بازتوانی) ارتقای سلامت و پیشگیری در سلامت و نقش پزشک در آن، اخلاق و حقوق پزشکی, مهارت های تصمیم گیری, استدلال و حل مساله برگزار می شود. ارزیابی مهارتهای بالینی در آزمون ساختارمند عینی بالینی OSCE در چهار بخش به سهم اعلام شده زیر تنظیم می شود:
۱ ) مهارت های ارتباطی و اخلاق حرفه ای (حداقل %۱۰ سوالات)
۲) مصاحبه ، گرفتن شرح حال و معاینه فیزیکی (حداقل %۲۵ سوالات)
۳) مهارت های عملی(پروسیجرها) (حداقل %25 سوالات)
۴) تفسیر پاراکلینیک, اداره بیمار و آموزش بیمار (حداقل %۱۰ سوالات)
30% درصد باقیمانده سهمیه سوالات به صلاحدید دانشگاه برگزارکننده آزمون در حیطه های فوق توزیع خواهد شد.
پیشنهاد می گردد:
تبصره ۱- از کل ایستگاه ها دو سوم از مهارت های ضروری و یک سوم از مهارت های مفید انتخاب گردد.(ایستگاه مهارت ضروری به ایستگاهی گفته می شود که مرتبط با جان بیمار باشد و منجر به مورتالیتی و موربیدیتی در جریان بیماری شود)
تبصره ۲- در هر آزمون ۷۵ درصد ایستگاه ها از بخش های داخلی . قلب. جراحی, زنان .اطفال, روانپزشکی و طب آورژانس انتخاب شود.
تبصره ۳- تا سال ۱۴۰۵ حداقل دو ایستگاه از سوالات مبتنی بر شبیه سازهای هوشمند واقعیت مجازی, واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی در آزمون استفاده شود.
ماده ۷: در هر دوره یکی از کلان مناطق با کمک دانشگاه های زیرمجموعه مسوول طراحی سوالات آزمون خواهد بود که حداکثر تا یک ماه قبل از تاریخ آزمون سوالات را به دییرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی ارسال نموده و دبیرخانه هم به دانشگاه ها ارسال می نماید.
اجرای آزمون در هر دانشگاه بر عهده کمیته آزمون صلاحیت بالینی و با نظارت معاونت آموزشی مربوط خواهد بود.
ماده ۸: نظارت بر آزمون صلاحیت بالینی با تعیین ناظر آزمون توسط دبیرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی انجام خواهد شد. نظارت شامل طراحی سوال ۰ اجرای آزمون و اعلام نتایج می باشد.
تبصره - راهنما و استانداردهای مراکز برگزاری آزمون صلاحیت بالینی توسط دییرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی ابلاغ می شود
ماده ی 9 را نداشت احتمالا منشی اشتباه علامت گذاری کرده ما هم همونطوری گذاشتیم که دخل و تصرفی نکرده باشیم:-)
ماده ۱۰: آزمون در ۱۲ تا ۱۵ ایستگاه فعال ساختارمند عینی بالینی OSCE (به جز ایستگاه استراحت) طراحی و اجرا خواهد شد.
ماده ۱۱ : ممتحنین ایستگاه های آزمون صلاحیت بالینی از اعضای هیات علمی رشته مرتبط که ترجیحا کارگاه های آسکی را گذرانده باشند انتخاب شوند.
تبصره- دانشگاه ها می توانند در صورت عدم دسترسی به هیات علمی در برخی از ایستگاه ها از پزشکان غیر هیات علمی مرتبط به شرط اینکه دوره های برگزاری آزمون آسکی را گذرانده باشند. استفاده کنند.
ماده ۱۲: دانشگاه ها موظف هستند در صورت وجود متقاضی, حداقل ۱۰ درصد از ظرفیت خود را جهت ثبت نام به ترتیب اولویت از دانش آموختگان و یا دانشجویان دانشگاه های دیگر همان منطقه آمایشی و یا دانشجویان دانشگاه های دیگر اختصاص دهند. شرط ثبت نام دانشجویان دانشگاه دیگر ارایه معرفی نامه از دانشگاه مبدا می باشد و نتایج آزمون به معاونت آموزشی دانشگاه مبدا اعلام می شود گواهی قبولی این دسته از داوطلبان توسط دانشگاه مبدا صادر خواهد شد.
ماده ۱۳: داوطلبان تا دو روز بعد از اعلام نتایج اولیه آزمون مهلت دارند تا اعتراضات خود را به کمیته علمی آزمون صلاحیت بالینی دانشگاه برگزارکننده آزمون ارسال کنند و این کمیته موظف است ظرف یک هفته بعد از دریافت اعتراضات نتیجه نهایی را اعلام کند. در صورت امکان پذیر نبودن رسیدگی به اعتراضات از سوی دانشگاه و یا اعتراض مجدد به رای کمیته علمی آزمون صلاحیت بالینی دانشگاه مراتب جهت بررسی مجدد به کمیته علمی آزمون صلاحیت بالینی کلان منطقه ارسال خواهد شد.
ماده ۱۴: حداقل شرکت کننده جهت برگزاری آزمون صلاحیت بالینی در هر دانشگاه ۱۵ نفر می باشد.
ماده ۱۵: حداقل نمره قبولی در هر ایستگاه آزمون ۱۲ از ۲۰ و حداقل معدل نمرات از کل ایستگاه ها ۱۴ از ۲۰ خواهد بود.
تبصره- داوطلب در صورت کسب حد اقل معدل کل ۱۴ و عدم احراز نمره قبولی در حداکثر سه ایستگاه (به شرطی که بیشثر از یک ایستگاه ضروری نباشد) در مجموع قبول خواهد بود.
ماده ۱۶: اعلام نتیجه آزمون, بر عهده معاونت آموزشی دانشگاه برگزارکننده آزمون است. مسوولیت صدور گواهی قبولی در آزمون صلاحیت بالینی با دانشکده پزشکی محل تحصیل داوطلب خواهد بود.
ماده ۱۷: شرکت در آزمون صلاحیت بالینی برای اولین نوبت جهت مشمولین آموزش رایگان بدون هزینه می باشد و برای دفعات بعدی با پرداخت هزینه برابر با تصویب نامه هیات وزیران در هر سال می باشد.
تبصره ۱- هزینه ثبت نام جهت دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی شهریه پرداز و بین الملل طبق تصویب نامه ی هیات وزیران در هر سال می باشد. تبصره ۲- در صورت غیبت داوطلب, هزیته ثبت نام به ایشان مسترد نخواهد شد.
ماده ۱۸: تامین هزینه لازم برای جایگزینی تجهیزات و ملزومات سرمایه ای برگزاری آزمون در هر سال از محل اعتبارات معاونت آموزشی دانشگاه ها در قالب اعتبار تجهیز مراکز مهارت های بالینی تامین می شود. نحوه تامین هزینه های جاری آزمون و تعرفه مرتبط در هر سال توسط معاونت آموزشی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تعیین و به دانشگاه های مجری آزمون ابلاغ خواهد شد.
این آئین نامه در ۱۸ ماده و ۱۲ تبصره در نودویکمین جلسه شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۲۰ به تصویب رسید و از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا می باشد.
منبع سایت صلاحیت بالینی
از سری سوالات صلاحیت بالینی در آزمون صلاحیت بالینی
دارو درمانی تپش قلب در مراجعین مطب برای آزمون صلاحیت بالینی
بررسی تب در کودکان و بزرگسالان از سری سوالات صلاحیت بالینی [ آزمون صلاحیت بالینی ]
نسخه نویسی پزشکان برای آنژین صدری از سری سوالات آزمون صلاحیت بالینی
نسخه نویسی برای آفت دهان [ آزمون صلاحیت بالینی ]
سوالات شایعه شده و احتمالی برای آزمون صلاحیت بالینی اردیبهشت 1403
توراکوسنتز ( نیدل توراکوستومی ) از سری سوالات آزمون صلاحیت بالینی
شستن دست ها از سری سوالات آزمون صلاحیت بالینی
صفر تا صد آزمون صلاحیت بالینی همه چیز درباره قبولی در این آزمون
سوال بخیه برای آزمون صلاحیت بالینی پزشکی
سوالات احتمالی و پر تکرار برای آزمون صلاحیت بالینی مرداد 1403
مسمومیت با استامینوفن از سری سوالات احتمالی آزمون صلاحیت بالینی
مدیریت بیمار دچار سوختگی از سری سوالات صلاحیت بالینی مرداد